Blog

Játékév 2024: Gondolkodás, Együttműködés és Kommunikáció

2024.07.04 06:00
Játékév 2024: Gondolkodás, Együttműködés és Kommunikáció

Az idei évben számos új társasjáték jelent meg a piacon, amelyek a gondolkodást, az együttműködést és a kommunikációt helyezik előtérbe. Ebben a cikkben bemutatjuk a 2024-es év legkiemelkedőbb játékait és azok jelöléseit, amelyek mind a gyermekek, mind a felnőttek szívét meghódítják majd. Ismerd meg a legújabb trendeket és fedezd fel, mely játékok vannak a szakértők asztalán!
Döntés: 2024. július 21-én

Játékév 2024: Gondolkodás, Együttműködés és Kommunikáció

Gyermekjátékok Ajánlója

Christoph Schlewinski, a gyermekjátékok koordinátora, és Harald Schrapers, a klub elnöke bemutatják az ajánlott játékokat és a jelöléseket.

Christoph Schlewinski, a gyermekjátékok koordinátora, és Harald Schrapers, a klub elnöke bemutatják az ajánlott játékokat és a jelöléseket.

Az idei évben körülbelül 475 új termék került piacra, jelentősen több, mint tavaly. A gyermekeknek ajánlott játékok között a mechanikák széles választéka figyelemre méltó, amely mind témában, mind játékélményben nagyon változatosak. Az első munkáselhelyezős játéktól kezdve a láthatatlan lávafolyamon át a növekvő szénaboglyáig minden lenyűgözi a gyerekeket.

Az említett játékokban egy valódi kincsesláda várja a kis játékosokat, amelyhez a megfelelő kulcsok, drágakövek és formák felismerése szükséges, végül pedig kitalálható, melyik kártya következik. Az egyszerűtől a fenomenálisan díszítettig minden játék elvarázsolta a gyerekeket.

Nyertes és Ajánlott Játékok 2024

Az idei év különlegessége, hogy a memória játékok szinte teljesen hiányoznak az ajánlott listáról. Ez alól kivételt képez a "Trio" kártyajáték, amely mind a fiatalokat, mind az idősebbeket nagy sikerrel veszi célba. Játékélménye könnyed mégis magávalragadó, elgondolkodtató, stratégiai gondolkodásra késztető.

Ami az ínyencek játékát illeti, figyelemre méltó a tartomány, mert a skála az absztrakttól a rendkívül tematikusig terjed. Az egyik oldalon ott van a "Nem illik!" kártyajáték, amely minimális erőforrásokkal – számokkal és színekkel – óriási játékdinamikát hoz létre a játékosok között. Másik oldalon pedig az "e-Mission" amiben globális szereplőkként az EU-tól Kínán át a globális déli a klímakatasztrófa ellen küzdünk. A téma nagyon aktuális és nemcsak játékra ösztönöz, hanem vitára is.

Sokszínű és változatos az idei felhozatal is

Szerencsére egy félelem nem vált valóra: egyre több játék keres menedéket a fantáziavilágokban, és kerüli a valós problémák feldolgozását. Az ökológiai kapcsolatoktól a vegyes erdőkben Darwin evolúciós elméletéig, vagy hogy képesek vagyunk-e elviselni a repülőgép pilótafülkéjében lévő stresszt – ez a tematikai szélesség figyelemre méltó.

Játékkal foglalkozó zsűri

A zsűri tagjai, akik az év legjobb játékainak kiválasztásáért felelnek.

A játékélmény intenzitása nem függ attól, hányan ülnek az asztalnál, a két személyes játékok is tágíthatják a világot. Arra ösztönöznek, hogy új gondolkodásmódokat, együttműködési és kommunikációs módokat próbáljunk ki.

Az Év Játéka jelöltek között francia és olasz szerzők szerepelnek, az Év Gyermekjátéka jelöltek között osztrák játékfeltalálók dominálnak, míg a Szakértői Játék jelöltek túlnyomórészt angol nyelvű szerzők. Ez mutatja a társasjáték nemzetközi helyzetét, ami biztosíték arra, hogy minden évben új, kreatív ötletekkel találkozhatunk.

A Zsűri Tagjai

Tobias Franke, Christoph Schlewinski, Udo Bartsch, Maren Hoffmann, Michaela Poignée, Jo France, Stefan Gohlisch, Karsten Grosser, Julia Zerlik, Tim Koch, Martina Fuchs, Nico Wagner, Natascha Braunbeck (tanácsadó testület), Steph Kessler, Harald Schrapers, Manu Fritsch, Swetlana Zeiser (tanácsadó testület), Karina Lodenkemper (tanácsadó testület).

Döntés és Eredmények

2024. július 21-én, vasárnap, közvetlenül a nagydíj átadó ünnepsége előtt, a zsűri tagjai döntenek arról, hogy a jelölt játékok közül melyik kerül ki győztesként a kategóriákban. Ezt élőben közvetítjük Berlinből a youtube.com/@spieldesjahre ➜ csatornán 18 órától.

Spiel des Jahres kiválasztásának folyamata

Spiel des Jahres kiválasztásának folyamata, háromszoros szűrésen keresztül.

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.